Varför bloggar man?

Jag håller på med en uppsats i skolan om varför man bloggar, försöker därför hitta material till detta vilket inte är helt lätt. Nu ber jag därför alla som trillar in på min sida om hjälp, Skriv en kommentar till detta inlägget om varför ni bloggar, korta som långa kommentarer spelar ingen roll. Jag behöver verkligen eran hjälp..

Alltså, frågan är enkel,  Varför bloggar man?

(svaret kan därimot vara svårare)

41 kommentarer

  1. Jag bloggar för att jag vill dela mitt liv och mina efarenheter med andra och sedan mår jag bättre när jag får skriva av mig.

  2. Klart jag hjälper till om jag kan! 🙂

    Varför bloggar jag?! Har faktiskt aldrig tänkt på det… En kompis till mig började blogga och när jag följt hennes blogg ett tag så blev jag sugen på att börja själv, tyckte det var så himla trevligt att följa hennes liv.
    Jag bloggar nog mest för min egen skull, skriver av mig det jag känner och tänker på för stunden. Sen är det ju också ett sätt för familj och släkt långt borta att hålla koll på vårat liv. Ju fler läsare och kommentarer man får, desto mer sporrar det ju också att fortsätta! Men ibland undrar man ju såklart varför folk kommer tillbaka?!

    Hoppas du fick lite hjälp i alla fall! 🙂

  3. Jag bloggar för att jag lär mig så mycket av det, både av det jag själv bloggar om och det andra bloggar om. Det ger många nya intressanta kontakter och nya vänner också. Men så bloggar jag också för att jag inte kan låta bli att säga vad jag tycker.

  4. Har en massa åsikter och en massa tid över. Älskar att skriva, men har aldrig blivit publicerad, så detta är ett sätt för mig att göra mig ”hörd” textmässigt.

  5. Jag bloggar dels för att jag tycker om att skriva och uttrycka mig med ord, dels för att jag själv ska ha koll på vad jag har gjort samt för att kunna påverka andra människor och för at kunna utvecklas som människa då jag som bloggare träfar på väldigt många och olika människor med olika livsöden. Genom att ta del av andra människors liv så får man också mer förståelse för människors olikheter 🙂

  6. Här är dessutom en bra lista på böcker om bloggar så du får lite mer kött på benen 🙂
    http://www.adlibris.se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=bloggar&title=bloggar&fromproduct=False

  7. Jag bloggar först och främst för att det är kul! Sedan är det kul när man lär känna en massa nya människor som man aldrig annars kanske skulle lära känna. Eller känna och känna, det beror på hur man ser det! En del bloggar ju om allt och är hur öppna som helst medan en del faktiskt vill vara anonyma, och då släppa loss allt som de går och tänker på, och det är ju bra! Själv så skriver jag om modetips, då jag jobbat med kläder b la, sedan vill jag också dela med mig av mina värderingar och tankar på barnuppfostran, om hur det är att ha tvillingar, om min träning och hur jag försöker hinna med att träna och sköta hem och familj. Har en man som reser i jobbet och detta har jag också bloggat om… Ja det blev ju mycket att läsa för dig, vill du fråga mer saker så är det bara att fråga på.

    Jag vill också nämna att det är skitkul när man får respons för det man skriver på ens blogg, att man får mycket trafik är ju det viktigaste, inte själva skrivandet i sig, för då kan jag lika gärna använda mig av en vanlig dagbok…

    Håll till goda..Lycka till…

    Kram Sus i dus

  8. Började blogga för att rensa ur skallen.
    Det blir lätt fullt där annars…

  9. Självklart kan jag skriva om varför jag bloggar!

    Jag har haft hemsida sedan 2001 och skrivit dagbok på internet i minst 4 år. Från början var det bara en grej för att berätta för andra vad man gjorde på dagarna och för att få veta vad andra gjorde och sen så träffar man ju så många människor. Men på senare tid så har bloggningen blivit en stor del av mig. I min blogg får jag chans att utrycka mig om saker som vanligtvis någon annan inte skulle lyssna på eller finna intressant. Är det något som bekymrar mig (om det inte är privat) så kan jag skriva det i min blogg, få tips eller hjälp från andra i samma eller liknande situation och allt blir mycket bättre då. Man mår bättre också av att få skriva av sig. Så för att sammanfatta det hela så skriver jag för att jag mår bättre av det, vill berätta något för andra, träffa nya människor och för att det har blivit en sådan vardaglig grej som att borsta tänderna eller äta middag.

    Hoppas jag kunde hjälpa dig lite och lycka till.
    Kram

  10. Jag bloggar för att mina kompisar etc ska kunna läsa vad jag har för mig. Jag bor inte i min födelsestad längre så då blir det ju extra roligt att skriva för dem man inte pratar med dagligen.

  11. Jag bloggar mest för att det är en rolig grej och för att få skriva av mig. Började först som bara roligt men sedan blir man mer beroende av det. Men roligt helt enkelt.

  12. Jag bloggar först å främst pga mitt intresse för mode,sen för att visa upp senaste fynden och för att skriva av mig,sen händer det självklart roliga saker då och då med bloggen som för att man fortsätter.Utan mina läsare och utan att något kul hade hänt lite då och då hade jag nog lsutat för längesen.Men jag älskar bloggandet

  13. Klart du ska få en kommentar. =)

    Jag flyttade hit till Gotland för 2 år sedan, och jag startade min blogg (samm blogg jag fortfarande har) för att mina familj och mina vänner skulle kunna läsa hur jag hade det och vad jag gjorde om dagarna, de bor ju fortfarande kvar på fastlandet.
    Jag skrev ungefär ett inlägg om dagen som berättade om min dag.
    Efter ett tag tyckte jag att det blev alldeles för mycket samma-samma varje dag och täntke att det var alldeles för tråkigt för min familj att läsa, så jag började skriva om lite mer allmänna saker. Tips och idéer, mode, kändisar osv.
    Har fortfarande en ”vardagsdel” kvar som jag håller hårt vid, för jag vill ABSOLUT INTE bli endast en mode/kändis/inredningsblogg. Då kan jag lika gärna sluta. 🙂

    Sedan är det skitkul att blogga. Jag märker själv hur frustrerad jag blir om jag inte kan blogga på några dagar och hur jag faktiskt hinner sakna det, så det är ju lite beroendeframkallande oxå. =)
    Och SJÄLVKLART är det ett plus/kul om man får kommentarer från främlingar/läsare, den som säger annat ljuger. 😉

  14. Tjingeling!

    Jag är en person som är ute på nätet ganska mycket och tycker att det är roligt att dela med mig av länkar. Min blogg är som ett klotterplank på vilken jag skriver om allt möjligt jag hittar på nätet eller i verkliga livet.

    Att blogga är för mig ett sätt att vara social på. Andra bloggare lämnar kommenterar och jag besöker deras bloggar och lämnar själv kommentarer. Sedan så brukar jag ge mig ut på bloggenader (promenader bland andra bloggar, oftast från http://www.nyligen.se) och se vad för roligt som händer.

    Lycka till med uppsatsen och hojta till om du har frågor! *kramis*

  15. Jag bloggar för jag tycker det är kul. Det är inte vara skrivandet som är kul utan också bilder och design.
    Skriver mest om min vardag vilket kanske inte alltid är så intressant för andra läsare men det är skönt att skriva av sig! 🙂

    Lycka till med skolarbetet!

  16. För att få skriva av mig och för att kunna skriva om vad jag vill, när jag vill utan att nån kan hindra mig. 🙂 Och kanske även för att kunna hitta likasinnade.

  17. Hej Lollo,

    Jag började blogga efter ett utlandsjobb, jag ville skriva av mig alla känslor jag hade. Men eftersom jag valt att vara anonym blev inriktiningen på min blogg inte riktigt den jag tänkt mig. så nu bloggar jag anonymt men väljer ändå om vad jag skall skriva. Bloggar gör jag av bara farten, det är ett kul sätt att förmedla sig och få respons på vad man tycker och tänker.

    Lycka till

  18. Jag började mitt skrivande på nätet som ett sätt att hålla kontakt med vänner & familj i Sverige, samt som ett tidsfördriv när jag, boende i Danmark följt av Grönland, gick mammaledig år 2004-05. De första åren var min publik därför allra främst dem jag redan kände, och min dåvarande så kallade ”veckobok” handlade främst om min vardag samt lite om vardagsrelaterade kulturkrockar/traditionsskillnader mellan Danmark, Grönland och Sverige.

    När mina totalt dataointresserade föräldrar skaffade sig dator bara för att kunna läsa min veckobok, blev de min absolut viktigaste målgrupp. Min mamma var kraftigt handikappad och kunde på inget vis komma och hälsa på oss, så därför kändes det viktigt för mig att verkligen dela med mig av min vardag, som blev den absoluta fokusen i mitt skrivande. Det var lättare i skrift än per telefon, då man ju alltid glömmer så mycket när man väl pratar med varandra.

    Nu skriver jag lite mer öppet, för alla. Jag har också gått ifrån veckoboken, som jag höll vid liv bara för att det var lättare för mamma & pappa, som ju inte använde datorn till annat än för att läsa den. Om de slog på datorn på måndag, så visste de helt enkelt att hemsidan hade blivit uppdaterad med det allra senaste. Istället har jag nu en ”riktig” blogg, som jag skriver i 0-3 gånger per dag.

    Min viktigaste läsare är fortfarande min pappa (mamma gick tyvärr bort för några månader sedan). Men nu innehåller bloggandet utöver vardagen också en hel del fakta om landet jag nu bor i, Grönland, och livet som utomlandssvensk. Dels eftersom pappa och andra släkt & vänner också är intresserad av landet, men också eftersom det är otroligt många andra som är intresserade i Grönland – antingen sedan tidigare eller väckt av att de hittat min blogg. Det sporrar en ju verkligen. Och jag har ju altid älskat att dela med mig av saker, och att vara ”ambassadör”, för Grönland eller vad det än är, ja det är ju bara enormt kul. Älskar ju att skriva också, så det är en bra kombination.

    Den kontakt man får med andra människor, både andra utomlandssvenskar & ”riktiga” svenskar, genom bloggandet (både som läsare av andras och eget skrivande), är också oväderlig. Speciellt som utomlandssvensk, då man plötligt får möjlighet att se och prata om den plats man bor, utifrån ett svenskt perspektiv. Man kan också del andra ”minnen” med varandra, som man i vardagen inte har någon att prata med om. Något så simpelt som att prata om Arne Weise och Kalle Ankas Jul tex, eller hur mycket man saknar Snabbmakaroner. Det låter kanske dumt, men det är verkligen toppen. Som utomlandssvensk så känner man ju i vardagen av att man aldrig riktigt helt passar in. Då är de där små ”debatterna” via bloggens komentarfunktion om Spöket Laban oväderliga. Här på Grönland är det ju ingen som förstår vad man pratar om, eller varför min son hade en filt i barnvagnen med ett spöke på och varför i hela fridens namn jag får senap sänt på posten från Sverige…! 🙂

    Nu har jag VERKLIGEN babblat på. Du får gärna skriva och fråga mer om du vill, per mail eller genom att gå in på min blogg. 🙂

  19. Bloggar nog av många olika skäl….Började skriva en dagbok som blev himla populär på en singlesajt….Höll på där i drygt ett år….När jag då träffade min man kändes det rätt att försätta skriva ner alla tankar via en blogg….I dag bloggar jag om alla bravader i mitt liv…plus att jag delar med mig av mina kunskaper i stress och stresshantering….Kanske är främsta skälet att det är kul att skriva och bli läst….

  20. Jag har precis börjat blogga och varför? Jo, för att jag har så mycket åsikter och tankar i huvudet. Vissa fåniga andra insiktsfulla (?). I hemlighet skulle jag nog vilja kolumnist, eller kåsör någonstans…

    Och även om man kan säga att man gör det för sin egen skull, så gör man ju det för att få någon form av bekräftelse. Alla vill att bloggen skall bli läst, och helst kommenterad.

    En bieffekt är ju att ju mer jag håller på, desto fler andra bloggar hamnar jag på, och lär mig, roas och förargas en massa.

  21. Sitter lite trångt till tidsmässigt – men om du klickar på etiketten ”bloggning” hso mig tror jag att du hittar något! Lycka till!

  22. Jag bloggar för att kunna skriva av mig, om min vardag, mina tankar och mina funderingar. Bloggen blir ens virtuella dagbok! 🙂

  23. Jag bloggar för att jag anser att det skrivs allderles för lite om det JAG älskar mest, Anime och Manga, eller japansk populärkultur i ren allmänhet. Jag använder bloggen mer som en nyhetsportal, där jag delar med mig av de nyheter jag snappar upp, saker som går att köpa osv osv. För mig är de inte som för många andra, som använder bloggen som en slags dagbok, utan mer som en portal där jag samlar information om det som jag finner intressant, delar även med mig av recensioner och andra saker :).

  24. Ja, varför bloggar vi, vi som bloggar? Förr skrev man dagbok. Jodå, det finns många som gör det numera också, men jag tror att bloggen också fångar de som inte skulle skriva dagbok på det traditionella sättet. Så är det i alla fall för mig. Jag har aldrig skrivit dagbok. Inte på riktigt, inte med uthållighet – och aldrig i hela två år i följd, som jag när december blir till januari, har bloggat.

    För mig är bloggandet mycket mer spännande än dagboken. När jag bloggar skriver jag för en läsare, helst många, ju fler läsare desto större inspiration, möjligen bättre texter. Det blir som ett gift, ett sug, men ibland blir det för mycket. Då måste man vila en stund. Lägga ned tangentbordet och ta en paus från bruset. Fast i ärlighetens namn är jag rätt dålig på det…

    Ett viktigt skäl till varför jag bloggar är att det är ett bra sätt att kommunicera med mina läsare, och att berätta vad bokförlaget gör, tipsa om aktiviteter, artiklar osv – en levande plats – till skillnad mot den något mer trögadministrerade webbplatsen.

    Och, inte minst – via bloggandet får jag många nya vänner.

    Lycka till med skolarbetet!

  25. Vet egentligen inte varför jag börja blogga…tror att det var min dotter som påverka mig lite där!
    Sen tycker jag det är lika kul att läsa om alla andras vardagar få tips osv, samt att få samma respons tillbaka!
    Oftast besöker jag samma bloggar dagligen, och dom känns nu som en stor familj/vänner man vill följa vidare….
    Svårt att sätta fingret på..varför….men jag gillar den kontakten man har fått med andra bloggare!

    /Hoppas det hjälpte dig något!

  26. Jag bloggar inte. Jag skriver på min dagbok, något som jag har gjort sedan jag var en liten grabb i början av 90-talet. 1997 flyttade jag skrivandet ifrån en anteckningsbok till min första egna dator – och det blev ganska naturligt att publicera dagboken på min hemsida på internet eftersom det var ett bra skäl för att lära sig mer om HTML.

    Nu har jag skrivit dagbok på internet i mer än tio år, och sedan början av 2003 har jag använt bloggformatet bara för att det passar så bra för offentliga dagböcker (vilket ju också var vad bloggar var till en början). Det har blivit tusentals blogginlägg/dagboksinlägg, på senare år med tillhörande fotoalbum för olika dagar.

    På senare tid har dagboken utvecklats till att bli en hel sajt, som sedan har kommit att bli mitt heltidsjobb. Dagboken skrivs idag på engelska, och den har 15.000-20.000 läsare per vecka. Det gör att jag inte bara skriver för min egen skull längre, utan också för att det är vad jag försörjer mig på. Jag skriver en del om mitt jobb (jag är webbdesigner, har bland annat gjort designmallarna Andreas04 och Andreas09 här på wordpress.com) men också om min vardag och mina äventyr. Och familjen, som ju alltid har sin speciella plats i dagboken.

    Sedan jobbar jag även med två andra aktuella bloggar, Tjuvlyssnat.se och Tjuvtittat.se, som ju inte är traditionella dagböcker utan snarare humorsajter som byggt i ett mycket lyckat bloggformat. Men det är en helt annan historia… 🙂

    Sammanfattningsvis: Jag bloggar för att jag alltid har gjort det för dagboksskrivandets skull, men också för att bloggandet har utvecklats och vuxit till att bli mitt jobb. I framtiden hoppas jag att bloggen kan utvecklas vidare, men jag vill inte spekulera i hur eller vad det skulle kunna innebära.

  27. Man bloggar för att göra ett namn för sig själv på internet, eller för att prata av sig lite.
    Många bloggar också för att tjäna pengar.

    Men antagligen är det nog bara för att bli igenkänd eller bekräftad

  28. min blogg startades på grund av olycklig kärlek. Jag kunde inte prata med någon och gjorde mig då hörd och ‘ptatade ut’ genom mina tangenter. Lite senare gled temat över till mode, eftersom jag älskade mode. eller älskar rättare sagt. Men jag tröttnade, och ville bara ha något som är rent, helt och hållet mitt där jag kan skriva a mig och dela med mig av precis vad jag vill. Alla kommentarer låter nog likadant, men vitsen med bloggen, och varför det är så populärt är nog för att man har en sida som alla har tillgång till som är en egen. Där bestämmer bara ägaren och den kan styra precis som den vill, de är lite maktkänsla. Dessutom äör det så kul att få skriva!

  29. Okej, okej, sorry sis att det tagit så lång tid, men du känner mig och mitt minne.

    Jag började blogga 2002 lååångt innan det blev så populärt i Sverige som det är nu när varannan människa har blogg 😉 Då skrev jag nog mest för att jag tycke om att greja med html (det mesta såg skit ut, men det var kul) och jag behövde något att fylla ut mina hemsidor med. Men sen har jag alltid gillat att skriva. Så idag är det väl mest därför jag skriver. Och för att iaf försöka hålla kontakt med människor från ”förr”.

  30. http://whatalmawears.blogspot.com/2007/11/varfr-jag-bloggar.html
    kolla in mina tankar kring detta om du vill 🙂
    /a

  31. Jag bloggar för att jag tycker det är roligt att kunna se tillbaka på mitt liv i efterhand och komma ihåg hur det faktiskt var, eftersom man har en tendens att glömma bort hur vissa saker faktiskt kändes. Dessutom älskar jag att fotografera och då är ju bloggen en bra plats att lägga upp fotona på. Så jag började blogga helt för min egen skull. Men sen blir det ju såklart så mycket roligare av att andra tycker om att läsa det man skriver 🙂 Lycka till!

  32. Bra fråga! Jag gör det för att det är kull helt enkelt. Bloggandet har öppnat många dörrar och jag har skapat nya kontakter som gett mig mkt inspiration.
    Lycka till med din uppsats!

  33. Jag bloggar nog mest för att jag vill deisgna och ”leka” med min blogg ^^
    I alla fall så började min kompisar att blogga, då bestämde jag mig för att testa, bara för att kolla om det verkligen var så kul som dom sa… i alla fall så skapade jag en blogg och, raderade den sedan… men bestämde mig sedan fär att ha en blogg i alla fall, för asså vad ska man annars göra på datorn förutom rutinerna… maila, youtube, bdb…

  34. Jag bloggar väl mest för att nå ut till folk med mina tankar och idéer. Har 4 stycken bloggar med olika teman. Berättar om mitt liv privat, Jobbet och allt annat som säkert inte alls é ett dugg intressant. Har 2 stycken recept bloggar där jag delar med mej av alla mina goda recept. Och där folk får om de har lust, önska sig något som de inte hittat.
    Men mest bloggar man väl för att man har så otroligt mycket tid över.
    Varför bloggar du?

  35. Jag började blogga för ett par år sedan, och då främst för att jag var inne i en svacka i livet, Min blogg var då ”hemlig” och ingen visste alltså att jag skrev blogg. Det blev som min egen lilla värld där jag kunde skriva i gåtor om mitt liv, jag skrev alltså precis hur ja kände men ingen kunde riktigt förstå. Bloggen utvecklades sedan och läsarantalet steg. Just nu befinner sig bloggen i fasen ”mitt utlandsliv” eftersom jag nu bor i Frankrike. Alla där hemma som ja känner kan ju följa mig, och det är lättare än att hela tiden skicka mejl till alla, och vill någon något eller undrar något, kan dom ju lämna en kommentar. Dessutom har jag märkt att flera som funderar på att bosätta sig utomlands läser min blogg och kontaktar mej då och då med frågor, och det är ju superbra att man kan hjälpa varandra genom bloggarna på detta sätt!

  36. A fascinating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you should write more on this issue, it might not be a taboo matter but generally people don’t speak about
    these issues. To the next! Kind regards!!

  37. Most medical coffee diet that have ephedra in their products.
    In addition, many of which contain the words ‘scam’ or ‘fake’ in the website itself or its web address.
    I bet the fact that they suggest you take Actislim at least 2 hours prior to taking any diet pill
    that appears unsafe. While their chemical makeup
    is somewhat different, all three types affect the area of
    heart disease and stroke. Since medicine has such adverse reactions to certain other substances,
    before taking Hoodia, check it out with your family doctor prescribe them.

  38. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your further post thanks
    once again.

  39. An awesome way to get the drop on your opponents with Fiddlesticks, is to lay
    a ward down in the farthest bushes on the top or bottom lane of the map.
    When you stroll with the grass you’re invisible to all enemy targets that are not within the grass.
    So many great players have represented Aston Villa in their illustrious history that putting together a list of twelve or so
    greats is close to impossible.

  40. What’s up, for all time i used to check weblog posts
    here early in the dawn, as i like to gain knowledge
    of more and more.

  41. fun88

    Varför bloggar man? | The world of Lollo


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lämna en kommentar